PROFIEL

Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Verhalen aan de oevers van de Maas

Duik in de verhalen van het verleden. Ga terug in de tijd en herbeleef de geschiedenis van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de vele kunstschatten die Noord-Limburg en het Land van Cuijk rijk zijn. Maak kennis met het unieke keramiek- en pottenbakkersverleden van deze regio.

martinustoren

Oorlogen

Veel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt aan de oevers van de Brabantse en Noord-Limburgse Maas. In en rond de Maas is hevige strijd geleverd om het gebied bevrijd te krijgen én te houden. Die oorlogsgeschiedenis terug te vinden in het landschap, maar ook in de dorpen en steden. Bij het british war cemetary is dit goed te voelen.

Kastelen

Kastelen

Oude kastelen in overvloed. Ieder met een eigen familiegeschiedenis van weleer. Herbeleef de tragedies en overwinningen en stel je voor hoe het leven er destijds werd ervaren. In de bossen van Arcen is de monumentale ijskelder van kasteel Arcen nog goed te zien. Paarden en koetsen, pracht en praal, boeren en arbeiders op het land. Wie trouwt met de landheer? Kom eens kijken bij Kasteel Bleijenbeek of de kasteeltuinen Arcen. De bijzondere verhalen van toen komen hier tot leven.

romeinen

Romeinen

De Romeinen hebben bijzondere erfenissen achtergelaten aan de oevers van de Maas. Restanten van unieke bouwwerken met badhuizen, terrassen en tuinen en uitzonderlijke bruggen laten zien hoe architectuur van het eerste uur eruitzag. Wandel door de oude vesting Genneperhuis en ontdek het zelf!

Kunst

Kunst

Vele kunstenaars streken hier neer om het Maaslandschap vast te leggen op doek, in tekeningen, in gedichten en verhalen. Pottenbakkers en keramisten maakten dankbaar gebruik van de aanwezige klei voor de creatie van gebruiksvoorwerpen en echte meesterwerken. In museum het Petershuis  of keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen  is veel van dit moois te zien.

Op loopafstand van de Maas zijn meerdere prachtige musea te vinden. Wat dacht je van het Limburgs Museum of het Museum van Bommel van Dam in Venlo? Nog dichter aan het water vind je in Steyl het Missiemuseum en het Limburgs Schutterijmuseum.

Het verleden aan de oevers van de Maas
vertelt vele verhalen